meer weten over dit project?

neem contact op!

of laat ons dat doen

Dorfstrasse

type:

categorie:

klant:

status:

opdracht

verbouwing

particulier

opgeleverd

meer weten over dit project?

meer weten over dit project?

meer weten over dit project?

neem contact op!

neem contact op!

neem contact op!

of laat ons dat doen

of laat ons dat doen

of laat ons dat doen

previous arrow
next arrow
Slider

De woonboerderij aan de Dorfstrasse staat in een klein dorpje op het platteland in Noord-Duitsland. De boerderij is al meer dan 150 jaar in familie bezit en iedere generatie past hem, met veel respect voor het bestaande, naar zijn wensen aan. De afgelopen drie jaar zijn wij hierbij betrokken geweest en hebben wij meerdere grote en kleine ingrepen mogen ontwerpen. Twee deelprojecten waarbij ruimtelijk en technisch ontwerp mooi samen komen zijn hier weergegeven.

Van een donkere overloop hebben wij een lichte ruimte gemaakt met een prominente plek voor een schilderij. De overloop ligt op de dakverdieping, midden in het huis. Omdat deze ruimte donker en het plafond laag was hebben wij voorgesteld om hem een compleet nieuw gezicht te geven. Wij hebben het plafond boven de trap geopend naar de zolder en een nieuw gevoel van ruimtelijkheid gecreëerd. Via daglichtbuizen valt nu licht naar binnen en is de ruimte veranderd in een zee van licht.

De voormalige werkplaats hebben wij verlost van geluidsoverlast van buitenaf en daardoor bij de woonruimte kunnen betrekken. De ruimte – ooit gebouwd als koeienstal – werd gekenmerkt door zijn ruimtelijkheid, de zichtbare draagconstructie en zijn prachtige lichtinval. Er lagen al plannen klaar om de ruimte onder te verdelen, maar wij hebben een alternatief ontwikkeld om de openheid en de lichtinval te bewaren. Hiervoor hebben wij de ruimte ingedeeld in drie zones – bergruimte, toegang naar buiten en verblijfsruimte – en deze verschillend gematerialiseerd. De verschillende functionaliteiten zijn nu subtiel aangegeven terwijl de ruimtelijke indruk nog intact is.

In technisch opzicht was geluidsoverlast de grootste uitdaging. Hiervoor hebben wij veel aandacht geschonken aan de detaillering van de gevelopeningen. De oude gietijzeren kozijnen waren helaas niet te redden. Maar door zorgvuldige uitwerking is het ons alsnog gelukt om de karakteristieke indeling in kleine ruitjes te bewaren. Deze is nu gecombineerd met uitstekende geluidswering. Om de akoestiek verder te verbeteren hebben wij de vakken van de stalen schuifdeuren met geluiddempend materiaal gevuld.
Daarnaast is de draagconstructie verstevigd, is een verzakte zijgevel nieuw opgetrokken en hebben wij de ruimte van binnen met natuurlijke materialen geïsoleerd.